Vindelkroken till Vitnjul i helikopter

Med flyg för att se allt, fort.

Kvalitetskontroll från luften.

Vindelvaggileden heter vår nya vandringsled i Ammarnäsområdet. Den följer Vindelälven från Ammarnäs upp till Vindelkrokens Sameviste vid Norska gränsen. Leden går sedan över Vindelälven på en hängbro och över till Norge och passerar Virvattnet för att komma ned mot Andfjell. Här ligger väg E6 nära och närmaste stad är Mo i Rana. Vindelvaggileden förbinder Sverige med Norge, Ammarnäs med Andfjell och vår Kungsleden med Nordlandsleden i Norge.

Vindelvaggileden går också genom mångskiftande natur och förbi många sevärdheter – den längsta av dem är Vindelälven.

Vindelälvens övre del är verkligen en säregen och svårtillgänglig naturupplevelse. Vindelvaggileden följer älvens dalgång men är stundtals flera kilometer från vattnet. En vandrare på leden kan alltså bara uppleva delar av den säregna och lugna älvens väg. Myrar, bäckar och obanad terräng bland vide och annan vegetation gör det omöjligt att följa stranden i sin helhet. Men den upplevelsen kan ni få här.

Under augusti månad 2012 hade vi möjlighet i projektet Vandringsturism i Vindelfjällen att filma Vindelälvens övre lopp. Filmen börjar vid Vindelkroken och går hela vägen ned till Vitnjul. Bilderna är tagna från luften och visar den vindlande älvens lopp på den flacka platån mellan Vindelkroken och Dalavardo – ett område som var en issjö och som sände Vindelälven ned till havet på norska sidan ända till dess att inlandsisen tinade bort.
Efter forsarna vid Dalavardo går det lugnt till genom Övre Framakselet. Och lugnvattnet fortsätter, avbrutet bara vid Mankeforsen, ända till det Nedre Framakselet. Därifrån rundar älven Vitnjulberget för att pressa sig genom forsarna vid Vitnjul.

Filmen ger en möjlighet att uppleva vattnets väg i frihet. Här har inga turbiner och kraftverksdammar hejdat flodens lopp och här går vattnet sin naturliga väg – i vindlingar. Det är precis som det ska i en vindlande älv – nationalälven Vindelälven.

Välkommen att njuta av älven du inte sett.

Ett tips för dig som tittar – skruva ned volymen för just nu finns filmen bara med originalljudet, helikopterbuller.

4 reaktioner på ”Vindelkroken till Vitnjul i helikopter

  1. Hej, Stellan.
   Tack för ditt inlägg. Vårt projekt är avslutat, men jag kommer att vaka över den här hemsidan ett tag ännu.
   Ditt förslag att vandra via nasafjäll har gamla rötter. Under sjuttiotalet fanns det något som hette ”Fjällets Blå Band” en sorts arrangemang med långa vandringar där Nasafjäll var en av stationerna. Avslutningen skedde på Ammarnäsgården med stor middag. Något för framtiden kanske?
   Jag har tankar på att publicera ett bildspel om detta Blå Band. Just nu är det bara tankar, men en beskrivning och en mängd bilder från blåbandstiden har kommit till mig från en tidigare arrangör från Friluftsfrämjandet. Vi får se om det blir verklighet.
   Mina möjliheter att påverka ledernas dragning på fjället är idag begränsade. Tror du att den dragning du föreslår skulle generera många besökare? Eller har du något särskilt i tankarna när du föreslår sträckningen?
   Jag är bara nyfiken.
   Kanske vi hörs igen.

   1. Hej. Ser detta först nu. Jag gick själv från Nasafjälls gruvstuga, där jag övernattade direkt mot VIndelkroken, där jag sov i bastun. Gick utan tält från Vuoggatjolme till Hemavan. Det var en fin vandring över fjället – en av de finaste i fjällvärlden tror jag – och det är bara ett vad på norra delen som kan vara lite besvärligt vid mkt vatten.
    Hälsn
    Stellan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s