Kulturarv – en filosofisk fråga

AndfjellMuseum2Denna bild från Andfjell i Norge och det museum som Krokstrand Kafe har skapat på gården får inleda diskussionen om kulturarvet. Något man kan behöva fundera över när det blir dags för guidad tur.

Vad är kulturarv? Vad är genuint och äkta? Vem äger detta?

Detta är frågor som filosofiska rummet, ett intressant program i P1 Sverigesradio, ställer i tre program. Här finns länken till det första av dessa. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/516666?programid=793

AGVV vill göra guidade turer i Ammarnäs. Och vår planerade byavandring ska hålla hög klass. Vi samarbetar med lokala föreningar och visar det lokala kulturarvet. Åtminstone tror vi att det är detta vi gör.

Men vad säger filosoferna? I detta avsnitt pratar de om traditionerna. Vem äger en tradition och vem kan tolka en tradition? Jag fick höra att vår tradition bara kan tolkas inifrån sig själv – och det känns som en bra utgångspunkt för en infödd guide. Eller är det så?

U.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s