Månadens fjällprofil

Bakgrunden till att jag blev inbjuden att vara månadens fjällprofil på hemsidan ”storslagna fjäll”.  http://www.storslagnafjall.se/fjallprofiler/urban-berglund

Att vara nybyggare innebar ett oerhört slit. Uppodling, sköta boskapen, bygga hus, röja marker, fiska, jaga och få vardagen att fungera året runt. En av de mest kända nybyggarna i Ammarnäs var Nils Johansson, pappa till björnbrottaren Janken och den person som sägs ha börjat odla Potatisbacken. Kanske började han bruka det mest kända potatislandet i Sverige redan på 1830-talet!

Till skillnad från mycket av det som fjällfolket åstadkom, så är Potatisbacken lätt att urskilja idag. Den står mitt i byn och används fortfarande av många bybor. Även om inte backen är i hävd i sin helhet så kan man se och begrunda – odlarfliten, uppfinningsförmågan och strävan efter överlevnad och utveckling. Alla kulturarv är inte så lätta att få syn på och övervuxna ängar, snart försvunna stigar och enstaka stenar som pekar på att någon haft en husgrund på platsen är ibland allt som finns kvar i dag. En del forskare kallar detta för exempel på ”fjällets rörelsearv”.

På en Fjällkonferens i Ammarnäs den 4 februari fick jag berätta om mitt eget kulturarvsarbete i modern tid. Konferensen var anordnad av Naturvårdsverket och Sorsele Kommun var värd på platsen. På femton minuter fick jag sammanfatta vad som krävs för att hålla minnet och lämningarna av nybyggarkulturen levande idag. Till min hjälp hade jag bilder av konstverk och souvenirer som min fru, Marita Norin, har gjort. Konstverk som är inspirerade av livet och intrycken i vår del av fjällen. Här nedan ser ni hennes tolkning av hur odlingen började i Potatisbacken. Det är en medalj i brons som vi har till salu i företaget.

Hennes övriga konst kan ni se om ni bokar en visning av Skulpturum i Ammarnäs. www.skulpturum.se

Efter konferensen blev jag uppringd och fick svara på intervjufrågorna som varje månadsprofil får svara på.

Så nu vet ni varför jag blev utvald att bli ”Månadens fjällprofil”.

Vill ni veta mera om nybyggarna kan ni boka en guidad tur eller en berättarkväll med mig.

UB

parbacke 2

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s