Vindel-fjällen med Vindelälven – En svensk pärla

DSC_1312En film om Vindelfjällen och Vindelälven som Världsnaturfonden, WWF, gjort! Ammarnäs är porten till Vindelfjällen, ett av Europas största skyddade naturområden!

Filmen berättar om hur viktigt det är att vår natur ska skyddas, men absolut inte låsas in! Att hitta ett sätt där naturen bevaras samtidigt som social och ekonomisk utveckling gynnas! De människor som bor i området ska inte bara leva utan även överleva och då ur ett hållbart och långsiktigt perspektiv! Kan det verkligen fungera..? Ett biosfärområde kan då kanske vara modellen!

Här ser du filmen om ”Vindelfjällen med Vindelälven – En svensk pärla”:https://www.youtube.com/watch?v=197_pbLpaa4

VAD ÄR DÅ ETT BIOSFÄROMRÅDE..?! Jo det är områden som har höga natur- och kulturvärden. De ska gynna de boende genom ekonomisk och social utveckling, man värnar om kulturarv och biologisk mångfald och området ska vara en arena för kunskapsbygge, forskning och undervisning. Det är UNESCO som utser biosfärområden. (Källa: Länsstyrelsens folder Förstudie Biosfärområde Vindelälven).

I början av februari beslöt Svenska MAB-kommittén (UNESCO) att Vindelälven ska få ta nästa steg, gå vidare, på vägen mot att bli ett Biosfärområde genom en treårig kandidatur. (Källa:http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/nyheter/2015/Pages/vindelalven-utsedd-till-biosfarkandidat.aspx?keyword=biosf%c3%a4romr%c3%a5de

Blir du nyfiken på biosfärområden och vill veta mer, klicka på den här länken:http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Skyddad-natur/Biosfaromraden/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s