Berättelsen om Josefleden.

Snart börjar föreningens erbjudanden att bli klara för år 2015. Vintern har känts som en enda lång snöskottning så det ska bli roligt med sommar. Mina egna inslag, som berättarkvällar och guidade vandringar, mognar fram och jag tänkte presentera dem en efter en. Bygdens kulturarv och nutid finns väldigt nära inpå vardagen. Det kommer ni att se när vi följs åt en timme eller två på ett strövtåg eller in i en berättelse.

NORGEHANDELN

Bilder på handlesfärder över fjället.

Josef och handelsfärder över fjället.

Berättelsen om Ryp-Josef börjar i nutid, går vidare tillbaka till svältens år 1868 och med min farfars far Josef Gustafsson tar vi fart in i nittonhundratalet igen. Mitt intresse för Ryp-Josef gav upphov till både en vandringsled – Vindelvaggileden – och en guideförening – AGVV, eller Ammarnäs Guiderna.

Under berättarkvällen kan du lära dig om en viktig period i Ammarnäsområdets historia och samtidigt får du viktig information om Vindelvagglieden idag. Berättelsen avslutas med ett bildspel från leden 2012.

Bonden, nybyggaren och handelsmannen Josef Gustafsson från Kraddsele lärde sig i unga år att hämta nödhjälp mot svälten i Norge. Under sitt dynamiska liv förändrade han dessa färder till handelsresor där fångade ripor var hans valuta – därav namnet Ryp-Josef. Med inkomsterna från ripan köpte han ett hemman – Bertejaure – startade familj och utvecklade jordbruket med lador, hus och kreatur, samt byggde en handelsrelation med Norge som varade i mera än fyrtio år.

Handlare L.A.Meyer i Mo i Rana var hans vän och deras relation var axeln kring vilken handeln cirkulerade när fjällbönderna i Ammarnäs förvandlade sin hårda vardag till högtid. Så djup var vänskapen att Josef ändrade sitt namn till Berglund på handlare Meyers inrådan. Och i Ammarnäs fanns i många år en Josefs butik som var öppen på söndagar efter bönen.

Boken Ryp-Josef skriven av Gösta Laestander, journalist och författare verksam i Sorsele går att köpa i samband med en berättarkväll.

VANDRINGSTURISM I VINDELFJÄLLEN

Modern vandrarstuga byggd efter modell från 1890-talet.

Modern vandrarstuga byggd efter modell från 1890-talet.

Relationen till Norge var central i projektet ”Vandringsturism i Vindelfjällen” (2010-2012) Projektet innehöll Guideutbildningar och utveckling av logi vid leden till Norge. Bland annat två nya stugor byggda efter modell från de hus som bönderna byggde 1892-4 för att ha som rastplatser på sina resor. Projektet avslutades med en ”pilotvandring” där inbjudna gäster vandrade från Krokstand Kafe i Norge till Ammarnäs. Under turen bjöds man på guidade upplevelser, berättelser och utsökt mat från området och med historisk anknytning.

På bilden ser ni fotografen Petter Engman som lagar mat när vi installerat oss i den nybyggda Vitnjulstugan under kvalitetskontrollen i augusti 2012. Vår tur var en förberedelse för Pilotvandringen och gav bland annat upphov till det bildspel som ingår i berättarkvällen. Samtliga hus efter Vindelvaggileden kontrollerades innan Pilotvandringen.

JOSEFLEDEN – ETT TURISTISKT PAKET

Krokstrand är orten på andra sidan fjällen.

Krokstrand är orten på andra sidan fjällen.

En av tankarna med projektet Vandringsturism i Vindelfjällen var att utveckla affärer med hjälp av leden, stugorna och guideutbildningarna. Mina egna tankar hejdades av famijeskäl och först nu, 2015, kan jag börja tänka på att utveckla ett paket, kallat ”Josefleden”. Själv är jag mest intresserad av vår gemensamma historia där nationsgränserna betyder mindre än vad man kan tro. Vad hade alltså hänt om man byggt den järnväg man stakade från Mo och upp till Svenska gränsen under 1870-talet? Då hade vi kanske haft en järnvägsstation i Ammarnäs? Med en timmes resväg till Europaväg 6 idag.

Problemen med projektet Josefleden är många. I dag är det svårt att ta sig tillbaka till Ammarnäs med buss och tåg om man vandrat hela vägen till Norge. Så troligen får man bygga paketet i samarbete med ett helikopterföretag som de gjort på Grenseleden i Gällivare.

Själva vandringsleden är också för osäker idag för att vara riktigt inbjudande för vandrare. På hösten växer höga örter in över spångade områden så trävirket bli blött och halkigt och vissa delar av stigen blir helt övervuxen sommartid. Vänner till mig har också klagat på broar och spångning så det behövs en del skärpning i den frågan.

Det som fungerar bra är nyckelsystemet, där man kan boka sig övernattning redan i Ammarnäs och få en nyckel i handen med sig på färden. Tack vare låsbara stugor går det att veta med säkerhet att man inte behöver bära tältet med sig. Och den utrustning som finns i den låsta stugan kommer också att finnas kvar till nästa gäst. Det har alltså hänt att utrustning fått fötter….

Andra bra saker är nödtelefonerna som finns i Vitnjuls gamla stuga, i Dalavardostugan och i Vindelkrokens öppna stuga. Där kan du tillkalla hjälp om det kniper.

Om du har tankar på vad som ska finnas med i paketet ”Josefleden” så är du välkommen att höra av dig till mig på adressen urban@bertejaure.se så kan vi prata vidare.

Och ”Josefleden”, var finns den på kartan? Jo, den börjar i byn Kraddsele där Josef föddes 1855 och går förbi sjön Bertejaure där han byggde upp sitt hemman och följer Georgsvägen som hans sonson byggde 1988 för att kunna färdas från Ammarnäs till hemmanet. Här i Vindelåforsens Stugby kan du sedan göra uppehåll och höra hela berättelsen innan du vandrar vidare. Josefleden följer så Vindelälven uppströms och går på Vindelvaggileden till Norska gränsen där Josefleden fortsätter vandringsleden och skogsbilvägen fram till byn Andfjell (som har fjällens vackraste utsikt) och vidare ned till E6:an. Då är det några kilometer kvar till Krokstrand Kafe och deras speciella fårgryta och en god natts sömn i en bäddad säng.

Finaste utsikten på Josefleden?

Finaste utsikten på Josefleden?

Välkommen till berättelsen om Ryp-Josef och bli inspirerad att se fjällen med nya ögon!

Hälsningar, Urban Berglund – guide och berättare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s