Mynt och medaljer på Sorsele Bibliotek

Tjurmotiv på antikt mynt.

Antikt mynt – en vacker hyllning till handgjord konst. Foto: Urban Berglund.

Den 25 maj var det vernissage på utställningen ”Konsten att göra pengar”. Marita Norin ställer ut sina handgjorda mynt och medaljer på biblioteket i Sorsele hela sommaren – till den 31 augusti 2015. Här kan du läsa en presentation av utställningen om du vill!

Marita har gjort många medaljer åt Myntverket i Eskilstuna genom åren. Och på grund av sin skicklighet fick hon också uppdraget att göra flera minnesmynt och även tiokronan. Den första medaljen gjorde hon med anledning av kvinnoåret 1975.

Marita Norin 1975 under arbetet med medaljen för kvinnoåret.

Marita visar upp sitt original i lera till medaljen för kvinnoåret. Foto: Myntverket i Eskilstuna.

Medaljen tillverkades i silver och finns att se på utställningen i Sorsele. Symbolerna på framsidan – eller ÅTSIDAN som det heter på medaljspråk – kommer från grottmålningar och arkeologiska fynd från hela jorden. Marita samlade ihop kvinnofigurer från många historiska kulturer och hennes mening var att kvinnans frigörelse måste börja med den historiska identiteten.

På baksidan – eller FRÅNSIDAN som det kallas – finns en berättelse om samspelet mellan kvinnan och mannen i vår tid, där det tydligt framgår att hon tycker att mannen tappat fotfästet och behöver hjälp av kvinnan att återfå kontakten med livet och det ekologiska systemet. En medalj är också ett sätt att berätta en historia på.

Kungaporträtt 1980

Porträttet på Kung Karl XVI Gustaf gjorde hon i våt lera – och detta är det torkade originalet. Foto: Urban Berglund.

Myntverket behövde också konstnären Marita Norin för att göra kungaporträttet. Myntverkschefen hette Ulvfot och han frågade henne om hon kunde göra porträtt? Marita svarade att det var ju det hon var bäst på. Och efter ett kort samtal fick hon klart för sig att det var ett porträtt av ”majestätet” som efterfrågades. Marita hade fått ett exklusivt uppdrag att göra ett mynt med anledning av att Sverige skulle ändra successionsordningen – även en kvinna skulle kunna ärva tronen.

Bilder hittade hon hemma hos sin mor som hade flera årgångar av Svensk Damtidning. Och som ett prov gjorde hon en skiss på en utplattad bit lera. osäker på vad som krävdes av henne åkte hon in till Myntverket i Eskilstuna och visade upp porträttet. Det blev en stunds tystnad – troligtvis av förvåning över den snabba leveransen av porträttet – och Myntverkets chef stod med leran i sin hand och sa bara: ”Vi tar det” och gick in i gravyrverkstaden för att låta personalen kopiera porträttet över till en gips. Marita hade påbörjat sitt första offentliga mynt.

Under en period studerade hon mynt i konstböcker och även arkeologisk litteratur. En lokal Sparbank i Flen gav henne i uppdrag att göra stora (som pizzatallrikar) kopior av antika mynt. En av dem finns i det här inlägget. Det är tjuren. Marita tyckte att skönheten i de antika konstverken var svår att överträffa. Det skrev hon till banken när hon avslutade uppdraget. Några av gipsoriginalen till de antika mynten finns i vår konferensloge och ingår i berättarkvällen om Maritas konstnärskap.

Pippipengen.

Maritas förslag till mynt, med valören 50 kr till minne av Astrid Lindgrens 95-års dag. Foto: Urban Berglund

Marita fick göra en medalj till minne av författaren Astrid Lindgren. Den kom ut 2002. Efter medaljen önskade man få förslag på ett minnesmynt, med Pippi Långstrump som motiv. Här ser ni Maritas förslag. Tyvärr kom hon inte med i tävlingen och myntet tillverkades senare i Finland efter en förlaga gjord i dator. Hela Myntverket såldes för övrigt till Finland och verksamheten i Eskilstuna lades ned helt och hållet 2008.

Under 2013 återupptog Skulptur och Livskonst, Maritas företag, produktionen av Vindelälvan och Potatisbacken – två souvenirer för bygden. Dessa kan köpas vid ett besök i hennes utställning SKULPTURUM i Ammarnäs. Eller vid en berättarkväll om hennes konst.

Biblioteket i Sorsele ligger på Holmen. Kör förbi Konsum och ICA och fortsätt gatan framåt. Efter firman Elektrofredrik så står skylten BIBLIOTEK – då är det bara två kvarter kvar. Biblioteket ligger invid skolan.

Utställningen pågår till den 31 augusti.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s