Berättelsen om Janken och Björnen

Kom och hör Georg Grundström, på en intervju från 1966, återge berättelsen om hur bonden försvarade sina får mot björnen. Detta hände på 1870-talet. Inspelningen hör du på torsdag den 22 juni på Ammarnäs Bibliotek, kl 19-20. Fri entré.

Björnmask till teaterföreställning.

Björnmasken från spelet om Janken och Björnen.

Om det finns någon berättelse som alla i Ammarnäs ska kunna, så är det den om Janken och Björnen. Nybyggarens brottningsmatch med rovdjuret har verkligen ägt rum och utgången av detta handgemäng har gett eko genom årtiondena.

Kampen finns återgiven i flera konstverk och berättelsen gav upphov till en teater som några av byborna spelade upp – från ett lastbilsflak inför publiken vid målgången på Lilla Vindelälvsloppet. Jag hade äran att spela björnen.

Nybyggaren som kallades för Janken hade synat in mark på Näsbergets sluttning och gjort en ”fälla” på platsen. Som man hör av ordet, så fällde man träden på en plats, men lät dem ligga kvar. De fällda björkarna förvandlades till en inhägnad för fåren och dessa betade marken fri från sly, buskar och rötter, samt gödslade så att man ett senare år hade en fin åker på platsen.

Inhägnaden var också rena ”snabbköpet” för en hungrig björn…

IDEL ÖRA är en del av Årets Berättarkommun. Kom och lyssna till berättelser om livet förr och hur man då hanterade frågor om liv och död, himmel och helvete, avstånd och närhet och bara den dagliga överlevnaden.

IDEL ÖRA sker en gång i månaden på Biblioteket i Ammarnäs och är ett samarbete mellan ISOF – institutet för språk och folkminnen, Sensus studieförbund, Sorsele Kommun Kultur och Fritid samt Urban Berglund.

En reaktion på ”Berättelsen om Janken och Björnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s