Samisk vecka i Ammarnäs – även på biblioteket torsdag 15 juni kl 1730-2000

”Samevistet i Huddinge” är en utställning baserad på tidningsurklipp från 1955 till 2016 och kompletterad med några texter i en pärm.

Aslak Partapuoli vid en tältkåta

Aslak vid en tältkåta från den första tiden i Paradiset.

Den samiske uppfinnaren Aslak Partapuoli sökte jobb i Stockholm och flyttade ned med familjen. Som så många andra som lämnat fjället bakom sig så blev saknaden efter det egna sättet att leva stor. Han engagerade sig i en lokal sameförening och man började bygga upp en plats värdig det samiska sättet att leva.
Det som idag heter Naturreservatet Paradiset- Hanveden var under tiden 1955 till 1974 samernas viste i Stockholm. Projektet hade stöd i både kyrkan och riksdagen och framtidsplanerna handlade såväl om kyrka med atombombssäkert skyddsrum, som om torvkåtor och slöjd.
Utställningen är sammanställd 2016.

Du kan se den på torsdag 15 juni kl 1730 – 1900 under bibliotekets ordinarie öppettider och den finns även framme under berättelsen om ”När valarna försvinner” kl 1900-2000.

”När valarna försvinner” är en bok, skriven av Jurij Rytcheu, men också en saga baserad på Tjukternas mytologi och deras syn på förbundet mellan människan och naturen. ”När valarna försvinner” handlar om mötet mellan Nau och Reu, om skapelsen och vad vi gör med den. Vi har hört om Ask och Embla i den nordiska mytologin och om Adam och Eva. Detta är också en skapelsemyt som all andra – men Reu är en val.

Välkommen att lyssna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s