Berättardagarna i Ammarnäs, 1-3 november 2017

Berättardagarna i Ammarnäs

foto: Christina Öster

Jan Sehlstedt läser en kuslig historia på Biblioteket i Ammarnäs. Foto: Christina Öster

I ett samarbete med Skelleftebygdens Berättarförening och Sorsele Samiska Förvaltningskommun, arrangerade Ammarnäs Guiderna de första Berättardagarna i Ammarnäs den 1 – 3 november under temat Berättelser vid elden. Övriga medarrangörer var Sorsele Kommun, Ammarnäs Sameförening och SENSUS Studieförbund.

Det var Urban Berglund och Åsa Skum från Ammarnäs som höll i ramverket tillsammans med Jan Sehlstedt från Skellefteå.

De tre dagarna var uppdelade i workshops kring berättande under dagtid, och publika berättarcaféer kvällstid. Det var kallt – iskallt och blåsigt under torsdagens byavandring – men humöret var på topp bland alla deltagarna.

Onsdagkväll 1 november samlades vi till ett berättarcafé i Kärlekens Tröskloge där vi berättade spökhistorier för varandra i kaminens och stearinljusens sken. Värd: Urban Berglund.

Under torsdagen tog Urban Berglund och Åsa Skum oss med på Byavandring med berättarträning – en Walkshop. Många dramatiska historier formades där.
Under eftermiddagen gjorde vi fortsatta övningar med Ammarnäs historia som grund, och skapade berättelser utifrån tygbitar och askar med okänt innehåll. På kvällen bjöds allmänheten in till en berättarafton på biblioteket där vi fick höra spökhistorier ur litteraturen.

Fredag förmiddag diskuterades berättandets roll i dagens samhälle i Kärlekens Tröskloge. Många tankar lyftes, bl.a. en årlig fortsättning av evenemanget. Värd: Jan Sehlstedt.

foto: Christina Öster

Ethel Åberg, sekreterare i AGVV, guidar i Naturum i Ammarnäs. Foto: Christina Öster

På eftermiddagen samlades vi i Naturum där Ethel Åberg guidade oss i lokalen och berättade intressanta detaljer om djur och natur kring Ammarnäs. Vi fick även där genomföra berättarövningar under ledning av Urban.

På fredagkvällen samlades vi på Lapplassen – det blev en rekordpublik på 55 personer – och fick en vandring på Trollstigen med guiden Inger-Anna Skum, som läste ”Stallo-sagor” för de yngre deltagarna.
Därefter samlades vi runt elden i kåtan där vi fortsatte att berätta om spöken och kusliga händelser. Värd: Åsa Skum.

På lördag morgon samlades vi en extra gång med Skelleftebygdens Berättarförening för att diskutera hur en årlig fortsättning av dessa berättardagar skulle kunna arrangeras. Mötet avslutades i uppsluppen entusiasm och vi ser alla fram emot nästa års evenemang.
Christina Öster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s