BERÄTTELSER VID ELDEN 2017.

Det var 2015 och jag var för första gången i livet på Berättarfestivalen i Skellefteå. På onsdagskvällen var det en fest i huset som var matsal då jag själv gick på Nordanåskolan – det som nu är kulturcentret Nordanå. Vid samma bord, under festen, stod också Jan Sehlstedt från Skelleftebygdens Berättarförening. Vi började samtala och blev väldigt snabbt eniga om att vi skulle samarbeta kring ett arrangemang – någon gång. Och sedan gick hela 2015.

År 2016 blev AGVV medlem i Berättarnätet Sverige (BNS) och 2017 blev Sorsele Kommun Västerbottens läns Berättarkommun. Det var nu hög tid att göra något konkret. Efter några telefonsamtal hade vi titeln klar för oss – ”BERÄTTELSER VID ELDEN” föddes.

Elden från kåtan på Lapplassen i Ammarnäs får symbolisera ”Berättarelden i Ammarnäs”

I september fanns det en första plan för tre dagar och arrangörer var, förutom AGVV, Skelleftebygdens Berättarförening, Ammarnäs Sameförening, Sorsele Samiska Förvaltningskommun, Sorsele Kommun (Bibliotek och kultur), NATURUM, Sensus studieförbund och Vindelåforsens Stugby.

I oktober fanns det en inbjudan som gick ut via sociala medier och hemsidor, samt på anslagstavlor i området. Programmet hade tre offentliga arrangemang på kvällstid och två dagar med berättarträning eller samtal. Totalt sju programpunkter.

En av aktiviteterna var en guidad vandring genom fjällbyn Ammarnäs på dagtid som även innehöll övningar i att fantisera ihop en berättelse utifrån en tygbit. Något som man gjorde två och två under promenaden.

Ammarnäs Historia var ämnet för byavandringen och Potatisbacken den naturliga platsen att börja på….

Vädret var soligt, så Ammarnäs visade sig från den vackra sidan. Däremot blåste en kall västanvind så vi fick skynda på våra steg för att inte frysa. Och programmet ändrades till några inomhus övningar i Samegården.

På dagarnas arbetspass deltog 6 eller 7 berättare och på kvällarnas offentliga berättarcaféer kom det varje gång ett tiotal bybor som både var publik och deltagare. På fredagen kom det 55(!) deltagare som lyssnade till sagorna på Spökstigen – eller på samiska Stallobalggis – vid de samiska kyrkbodarna på Lapplassen i Ammarnäs.

Avslutningsvis samlades de vuxna som ville, i kåtan, för att dela med sig av kusliga upplevelser till eldens sken.

Det är glädjande att världspremiären på ”Berättelser vid elden” blev så lyckad som den blev.

Tack till alla deltagare och arrangörer!

Urban Berglund, text och foto.

En reaktion på ”BERÄTTELSER VID ELDEN 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s