Auktoriserad turistguide

Jag gick guideutbildning 2005 i Värmland under ledning av den fantastiska turistguiden Kikki Fjelde, som en gång jobbade tillsammans med Jan Carlzon på Vingresor och som rest med turistgrupper åt alla håll i Europa under hela sitt liv. Det var Eda kommun som initierat utbildningen inför 100-års jubiléet av unionsupplösningen med Norge. Platsen var Fredsriket Morokulien som ligger till hälften i Sverige och Eda kommun – den andra hälften ligger i Norge och Eidskog kommune – och man räknade med att intresset och besöksantalet skulle komma att bli så stort att turistguider skulle komma att behövas. Om jag minns rätt så behövde vi bara betala 2000 kr och så stod kommunen för resten.

Nu blev det så att jag fick sommarjobb på turistcentret i Morokulien dessutom – ett jobb jag hade varje sommar fram till 2017 då jag fick fast anställning. Eftersom även turistcentret låg till hälften i Sverige och till hälften i Norge, så hade vi väldigt mycket turister i huset som ville få information om de bägge länderna. Som mest tror jag vi hade 80 – 90 000 turister framme vid disk som ville fråga något, växla pengar eller köpa souvenirer. Dessutom kom det många bussgrupper som ville bli guidade i området. Det var riktigt roligt. Jag blev också Riksminister av Morokulien, men det är en helt annan historia.

Så fick jag tipset att man kunde auktorisera sig som turistguide via VISITA – branschorganisation inom besöksnäringen. De hade ett nytt upplägg tillsammans med SveGuide där man som enskild guide kunde genomgå bedömning och få en badge som visade att man var kunnig turistguide. Tidigare kunde man bara bli bedömd om man tillhörde en guideorganisation. Så i mars 2017 reste jag till Malmö där jag guidade en grupp andra guider och yrkesbedömare som om vi vore i Morokulien. Någon månad senare hade jag min badge och kände mig mer stolt än någonsin. Och det gav mig dessutom fler guideuppdrag än tidigare.

Min badge visar att jag är stationerad i Ammarnäs, men jag är nationellt certifierad.

Sedan 2018 har VISITA överlämnat uppdraget helt till SveGuide att sköta den nationella certifieringen. Men just nu under pandemin är dessvärre turistnäringen en bransch i kris.

Christina Öster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s