Årets Pärbacksmedalj 2022

Pärbacksmedaljen är en formgivning av konstnären Marita Norin, som gick bort 2021. Den skapades för att hedra alla dessa människor som gjort det alla trodde var omöjligt. Och det har funnits många sådana bland nybyggare i fjällvärlden.

Pärbacksmedaljen i brons präglas i Eskilstuna på Svenska Medalj, i samma hus som Nobelpriset tillverkas.

Vi Berättare älskar att återge dessa historier om t.ex. Nils Johansson som anses vara den som upptäckte att det faktiskt gick att odla potatis i Potatisbacken, om Ryp-Josef som fick byn Ammarnäs att överleva tack vare sina farofyllda resor till Mo i Rana för proviantering eller Blomster-Lotta som fick fröer från hela världen att gro på fjället och skapade en helt unik trädgård.


Men vi tror att det inte bara är förr i tiden vi kan finna dessa Pärbacksgubbar och –gummor. De finns än idag, fast de verkar ofta i det fördolda. När Sverige i stort firar bragdmedaljer för fantastiska idrottsprestationer i världen, så vill vi fira bragderna och berättelserna från dagens fjällvärld.


I år – 2022 – arrangerar Ammarnäs Guiderna Vindelfjällens Vägvisare AGVV, Berättardagarna i Ammarnäs för femte gången. Det vill vi fira med att dela ut Årets Pärbacksmedalj till den person inom fjällvärlden som Du tycker förtjänar att få en sådan utmärkelse. Därför ber vi dig att nominera din kandidat med beskrivning varför du tycker personen bör få medaljen och mejla till orden@bertejaure.se senast den 1 mars.
På vårt Berättarkafé den 12 mars kommer vi att avslöja vinnaren och berätta personens historia, som förstås får en Pärbacksmedalj i handen eller på posten.

Pärbacksmedaljen föddes 2004 som en souvenir för Potatisbacken. Mera om konst av Marita Norin kan du lära på http://www.skulpturum.se (foto: Urban Berglund)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s