Årets Pärbacksmedalj tilldelas…

Styrelsen i Ammarnäs Berättare och Kulturguider är även den jury som avgör vem som får årets ”Pärbacksmedalj”. I det här inlägget ska jag återge hur det arbetet går till.

2023

Vi har inför utdelningen av 2023 års medalj fått tre personer nominerade och en av dem är nominerad av två olika ”insändare”.

Vi har dessutom fått in två ”röster” på en av de nominerade. Rösterna kom in den 4 mars och i annonsen stod det att vi behöver nomineringar senast den 1 mars, så vi får tacka för engagemanget, men kan inte ta hänsyn till dessa.

Hur går avgörandet till?

Varje nominering är en berättelse. En sammanfattning av orsaken till att just den eller den personen ska få medaljen. Så ABK utgår från berättelsen som skickats in som nominering av en person. Det är inte styrelsen för ABK som fyller i med sina egna erfarenheter av personen i fråga – det är berättelsen, den tecknade bilden av den nominerades förtjänster, som är grunden för beslutet.

ABK tar också hänsyn till om det är flera nomineringar på samma person. Som i år, då vi fått två berättelser kring en av de nominerade.

Och det viktigaste i bedömningen av vilken person som ska få medaljen, är hur väl beskrivningen i nomineringen stämmer in på syftet med medaljen.

Vad är då syftet med medaljen?

Vi berättare älskar att återge livsöden som visar på att kreativitet och överlevnadsvilja, gärna parad med mod och en gnutta visdom, banar väg genom svårigheter och utmaningar. ABK vill också välja berättelser där huvudpersonen inte bara gör något för sin egen del, utan även berikar området, öppnar nya vägar eller visar på nya sätt att lösa problem. Gärna någon som jobbar för ett sammanhang. Sådant som man kan hitta när man återberättar levnadsöden från Ammarnäsområdet.

I uppropet till att välja årets mottagare finns det några exempel: Nils Johansson som anses vara den som fann att kullen som sedan blev Potatisbacken utgjorde ett prima potatisland fastän byns klimat motsvarar arktiska förhållanden. Ryp-Josef som gjorde handeln med Norge till en systematisk och organiserad företeelse och skyndade på utvecklingen av byn innan landsvägen inåt Sverige blev verklighet. Blomster-Lotta som odlade lokalt på Näsbergets södra sluttning, men åstadkom en trädgård med internationella kvaliteter samt byggde upp ett besöksmål långt innan turismen slog igenom.

Vi har skrivit att medaljen kan ges till den som åstadkommit det som alla trodde var omöjligt. Så det är sådant vi tittar på. Var det en uppoffring, var det till för flera än en själv, var resultatet ett förvånande genombrott?

ABK jämför alltså syftet med medaljen, med den berättelse som utgör nomineringen.

Kan man då rösta på en kandidat? Nej, men man kan skriva motiveringar till varför en person borde få medaljen.

Måste det vara någon som arbetar med Potatisbacken? Nej, definitivt inte. Det finns väldigt många utmaningar med att bo och verka i fjällvärlden så det borde finnas många olika verksamheter, många olika utmaningar och väldigt många tänkbara levnadsöden att lyfta fram.

Ska det bara vara berättare? Absolut inte. Berättare är duktiga på att – berätta. Men det finns ju många sätt att vara verksam på i livet. Och väldigt många genombrott, arbetssegrar, uthållighetsprov, förvånande bedrifter eller medmänskliga sammanhang som man kan beskriva – i form av en nominering. Berättelsen kan lyfta fram något i ljuset – du har chansen att berätta något du sett eller förstått eller lärt dig av någon annan genom en nominering till Årets Pärbacksmedalj.

Måste det vara en Ammarnäsbo? Den frågan svara vi ”pass” på. Det måste inte vara en Ammarnäsbo som påverkat livet i fjällvärlden på ett positivt sätt, så det kan ju vara någon ”utifrån”. Som ett exempel ur fantasin: När regeringen öser välstånd och framsteg över oss i denna arktiska glesbygd så kanske en tjänstgörande minister ska ha den. I skrivande stund så räcker det med att perspektivet i nomineringen är den lilla arktiska byns perspektiv, men att den som får medaljen kan bo på annan ort.

Så vem blir det, år 2023?

Det avslöjar vi på Berättardagarna i Ammarnäs under kvällen på lördag den 11 mars. Cirka kl 19.

Har du inte anmält dig till Berättarkaféet på lördagen? Kom då som du är, till Kafé Vindelälvan så hittar du en plats att sitta på – eller om du vill delta via Zoom – anmäl dig via tisdagar@bertejaure.se så får du en länk till mötet.

Affischer som beskriver hela arrangemanget finns på anslagstavlorna i Ammarnäs. Eller på föregående inlägg – där hittar du en länk till affischen. Kolla längst ned!

Urban Berglund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s