våra turer 2018

Ammarnäs Guiderna Vindelfjällens Vägvisare (AGVV)

Kaffepannan på elden – rast och berättelser.

AGVV bildades i december 2012 som ett resultat av projektet ”Vandringsturism i Vindelfjällen”. Då hade projektet arbetat i två år med bland annat guideutbildning och byggnationer av hus vid Vindelälven på den så kallade Vindelvaggileden.

Projektets avslutning var en pilotvandring från Krokstrand i Norge till Ammarnäs i Sverige. I augusti 2012 gick en grupp vandrare hela vägen från Norge till Sverige under ledning av en ”linjeguide” som höll ihop gruppen och olika ”platsguider” som hade egna program vid varje stuga. Deltagarna var väldigt nöjda med sina upplevelser, med säkerheten och servicen under vandringen och alla deltagande guider certifierade sig enligt konceptet ”Gränslösa Guider”.

Se mera om leden och husen under rubriken ”Bildspel Vindelvaggileden”.

Den 28 december 2017 höll vi vårt sjätte årsmöte och planeringen för 2018 är i full gång. På den här sidan kommer ni att hitta presentationer av våra aktiva guider, information om vilka turer de erbjuder och kontaktuppgifterna till var och en.

Nästa medlemsmöte håller vi den 27 mars 2018. Vill du bli medlem i föreningen så kan du kontakta oss på tisdagar@bertejaure.se

God Fortsättning på 2018 önskar Urban Berglund, ordf.

Guider 2018:

Christina Öster

 

Christina Öster gick guideutbildning 2005 och hon auktoriserade sig och blev medlem i Sveguide 2017. Hon har gått utbildning till pilgrimsledare i Vadstena 2015.

Hon har främst arbetat som turistguide i Värmland och varit lokal guide vid Morokulien Fredspark sedan 2005. I Ammarnäs kommer hon att arrangera guidade pilgrimsvandringar från sommaren 2018.

epost: info@koppomkonsult.se

 

Ethel Åberg

Ethel Åberg gick naturguideutbildning 2011–12 och certifierade sig 2012 som ”Gränslös Guide” i ett initiativ från Storumans Folkhögskola och Högskolan i Nesna i Norge.

Som examensarbete utvecklade hon ett antal guidade vandringar i Ammarnäsområdet. Hon kan också göra guidning efter önskemål.

Sedan 2016 jobbar hon som föreståndare på Naturum Vindelfjällen i Ammarnäs och gör så fortfarande. Därför finns inte utrymme för annan guidning än de hon gör i Naturums regi under sommaren/hösten 2018.

Varmt välkomna att delta på dessa!

Program finns under Vindelfjällens facebooksida samt www.vindelfjallen.se.

E-post: ethel.aberg@hotmail.com

 

Urban Berglund

 

Urban Berglund är auktoriserad dramapedagog och genomgick ”Gränslösa Guiders” guideutbildning 2011-2012. Han guidar turer till fjällsjön Bertejaure och erbjuder berättarguidningar vid Blomsterlottas trädgård och i konstutställningen Skulpturum.

Han arrangerar också berättarkvällar i kulturhuset Kärlekens Tröskloge i Ammarnäs. Lyssna t ex till berättelsen om ”Ryp-Josef och hans Norgefärder” innan du själv vandrar i Norgefararens fotspår längst Vindelvaggileden från Ammarnäs till Mo i Rana.

Aktuella erbjudanden finns på www.bertejaure.se

E-post: seeyou@bertejaure.se

 

Joachim Kaiser gick sin utbildning som ”Gränslös Guide” under åren 2011-2012.

Joachims passion har alltid varit naturen och bergen. När han år 2011 grundade företaget NordTrek AB, blev det snabbt en destination för sport-sinnade naturälskare som ville lära känna storheten och friheten i det subarktiska landskapet – långt borta från de kända vägarna.JK till AGVV

Han erbjuder idag toppturer på sommaren och på vintern, dagsturer i vildmark och fjäll samt  flerdags trekking i Vindelfjällens naturreservat.

På vintern jobbar han som skoterguide och som skidlärare, samt leder vandring på snöskor och exkursioner på längdskidor i Lapplands vita vinterlandskap.

E-post: agvv@erlebnis-lappland.de

Hemsida: www.erlebnis-lappland.de

 Detta är något av vad Joachim erbjuder 2018:

Från Gouletsbäckens vattenfall till högfjäll.

Vi träffas på parkeringsplatsen framför Guidecenter. Med bil kör vi till norra Ammarnäs och Vindelälven uppströms .

På platsen Höbäcken lämnar vi bilarna och följer leden längs Vindelälven. Efter några kilometer svänger vi till höger in i skogen. Långt bort hör vi den mäktiga vattenfallet där Gouletsbäcken störtar ned från fjället.

På vänstra kanten vandrar vi i brant terräng upp till en högfjällsplatå. Utan att följa den rösade leden går vi till sydost och når efter en timme sjön Dávtájávrrie.

Härifrån följer vi ett fyrhjulingsspår söderut, tills vi kommer till en skylt som visar vägen tillbaka till Vindelälvens dalgång.

Gångtid: 5 timmar

Svårighetsgrad: moderat, tiden kan bli längre när vi rör oss utanför den rösade leden.

Utrustning: vandringsskor, regnutrustning, mat och dryck

Tid: juli till oktober

 

Över Kungsleden till Rävfalls-stugan

Vi träffas på parkeringsplatsen framför Guidecenter. Med bil kör vi till norra Ammarnäs och uppströms Vindelälven.

På platsen Höbäcken lämnar vi bilarna och korsar Vindelälven över hängbron. Sedan klättrar vi genom björkskogen upp till högfjällsterräng. Efter några kilometer möter vi Kungsleden som kommer från Ammarnäs. Vi följer spåret i nordlig riktning. Senare svänger spåret österut och för oss ner till Rävfalls-stugan. Här kan vi ta en paus. Sedan följer vi Vindelälven tillbaka till parkeringsplatsen.

Gångtid: 8 timmar

Svårighetsgrad: hög, terrängen är inte svår men turen är lång

Utrustning: vandringsskor, regnutrustning, mat och dryck

Tid: juli till oktober

Trekking i Naturreservat Vindelfjällen

Med tält och ryggsäck går vi på en extraordinär vandringstur i Europas största naturreservat. Här väntar kristallklara sjöar på dig. Här finns höga berg, avlägsna dalar och vidsträckta högfjäll. Turen arrangeras enligt deltagarnas önskemål.

Om så önskas flyger vi med helikoptern in i fjällen och återkommer flera dagar senare  till civilisationen. På vägen vi är absolut ensamma och möter högst en flock renar.

Gångtid: 2 – 6 dagar

Svårighetsgrad: lätt

Utrustning: trekkingpjäxor, tält, sovsäck, liggunderlag, mat

Tid: juli till september.

Boka hos Joachim.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s