Tur med guide – ett mervärde.

 

Välkommen till Ammarnäs och Vindelfjällens Naturreservat. Här finns mycket att se och uppleva. Vi tror att du får ut mest av din vistelse här på en tur med guide.

Vindelälven nedströms Dalavardo-bron.

En cementgrund i väglöst land. En gåta eller en tur…

 

Guiden är områdets språkrör.

Ett besöksmål talar inte. Men det gör guiden, som med berättelser och fakta kan ge dig en fördjupad bild av vad platsen har att erbjuda. Det kan vara en oansenlig ört med vacker blå blomma som varit viktig i självhushållet – ja du får veta mera på en tur. Det kan vara den färdiggjutna cement-muren vid stupet, ja just där utsikten är som vackrast. Varför står den just där, och varför finns inget hus på grunden?

Guiden är områdets stigfinnare. Många av våra rösade leder följer torra och stadiga markområden, lämpade för den större gruppen. De skyltade områdena är utvalda för att de dels är fina, men också för att de

Kvarnen vid Andfjell.

tål många besökare. Din guide kan ta dig ett steg till, bakom en gran fortsätter en liten stig som förut var själva huvudleden mellan byns kärna och den viktiga fiskesjön. Vid sidan av bäcken så ligger det en granstock som snart återförenat sig med naturen. Här låg en gång en såg, ja ett helt sågverk. Vilka arbetade här och vilka hus byggde de?

Guiden är värd för området. Ett gott värdskap innebär att ordna för gästen – bra utsiktsplatser att ta

Guidens ryggsäck har innehåll som kan berika din vistelse.

foton ifrån, säkra platser att rasta på, vägval efter väderlek och gästernas utrustning och förmågan att bryta en tur när vädret inte tillåter mera på just den inslagna stigen. Guiden ska kunna hålla reda på alternativen så att dagen blir den bästa tänkbara.

Guiden för dig närmare vår lokala kultur. Här har samer och nybyggare levt sida vid sida sedan 1855. Kan vi lära oss något av det? Här bosatte sig människor trots att de bara fick skörda kornet vart tredje år – varför valde de detta, frivilligt?

Guiden avslöjar naturen. Vilka av bladen kommer från läkeväxter? Vilken fågel är det du hör? Vilka djur har lämnat spår på stigen? Och vilka örter var det som skulle dränkas av vattenkraftens regleringsdammar?

Läkeörter eller giftiga plantor – fråga din guide.

Guiden har turen med sig. En tur går tvåhundra meter från kontoret, till en gran som är ovanlig och som har mycket att berätta. En annan går från bergstopp till bergstopp för fotografering av egna vykort. En tredje vandrar i en trädgård med blommor från Kanada och Iran. En fjärde går fjällsidan uppåt vid en obanad stig, till en stuga – men varje tur blev inte densamma utan din guide.

Föreningen AGVV (Ammarnäs Guiderna Vindelfjällens Vägvisare) organiserar fristående guider och har sitt ursprung i Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen (avslutat 2012).

Föreningen tror inte på turen – utan vi planerar för ett lyckat resultat och agerar mot olyckor. Vi vet att en utbildad guide skapar kvalitet, att våra väl förberedda turer minimerar riskerna och att kunskap i HLR är viktig om det värsta skulle inträffa.

Föreningen tror på turen – den guidade turen är ett sätt att ge din vistelse i naturen ett mervärde.

Under rubriken ”våra turer” finner du årets erbjudanden.

Nyheter från föreningen hittar du under rubriken ”på gång”.

Blir du medlem finns det material för din vidareutbildning på våra medlemssidor.

Du kontaktar oss genom att skriva brev till sekreteraren:

AGVV, c/o Ethel Åberg, Smalåbacken, 92494 Sorsele

mejla till: tisdagar@bertejaure.se

eller ringa 070-6110301

Välkommen till tur med guide!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s